Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka jednal s čínským premiérem, o Jurečkovi nehovořili

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: unmultimedia.org

Riga - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Rize jednal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem, o nedávném zrušení schůzek s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ze strany čínských ministrů ale nehovořili.

Sobotka to dnes řekl novinářům po jednání, které uskutečnil během summitu zemí střední a východní Evropy a Číny v Lotyšsku. Záležitosti se podle něj věnuje ministerstvo zahraničí. Vlády obou zemí dnes také podepsaly plán bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka.

Sobotkova schůzka s Li Kche-čchiangem trvala zhruba deset minut, takže podle premiéra nebylo možné jít do detailů. "Musím říct, že jsme neřešili žádné problematické záležitosti. Pokud jde o zrušení cesty pana Jurečky, to řeší ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni," řekl Sobotka v Rize po jednání. Se svým čínským protějškem se shodl na konkrétním plánu spolupráce, takže si myslí, že česko-čínské vztahy jsou dobré.

Jurečka tento týden oznámil, že neodjede na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili plánovaná jednání. Důvody mu čínská strana nesdělila a neznala je ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s kterou o tom hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Jurečka nicméně před zrušením schůzek podpořil stranického kolegu Daniela Hermana po setkání s tibetským duchovním dalajlamou. Čína setkání státníků s dalajlamou důrazně kritizuje.

Sobotka zemědělství pokládá za jednu z priorit rozvoje v rozvoji vztahů s Čínou. "Budeme se snažit zajistit potřebné certifikace a využít možnosti, které skýtá velký čínský trh," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Čína Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.