Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise varuje před potlačováním médií v Turecku

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Evropská komise hodlá upozornit na problémy, které podle ní existují v Turecku se svobodou tisku a nezávislostí justice.

Uvedl to dnes Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zprávu, v níž komise hodnotí pokrok Turecka ve sbližování s Evropskou unií a kterou podle německého listu zveřejní ve středu.

V Turecku se opět výrazně omezuje svoboda tisku a právní rozhodnutí ohledně národní bezpečnosti a boje proti terorismu se uplatňují selektivně a nahodile, uvedli autoři zprávy.

Vážně je také znepokojuje osud tureckých novinářů, kteří byli zatčeni, a médií, jejichž činnost turecké úřady zakázaly po zmaření červencového pokusu o puč.

Turecko si přeje vstoupit do unie od 60. let, ale oficiální přístupové rozhovory začaly až v roce 2005. Z 35 kapitol, které musí každá kandidátská země s unií projednat, jich Evropská komise zatím ve vztahu s Ankarou otevřela 16. Napětí mezi EU a Tureckem se zvýšilo po zmařeném puči 15. července, protože unijní představitelé kritizovali tvrdé zásahy Ankary proti opozici.

Témata:  EU Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy