Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se obává vítězství Trumpa

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Více než tři čtvrtiny Němců se obávají, že případné vítězství republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa povede ke zhoršení vztahů mezi Berlínem a Washingtonem.

Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury Emnid. Oba státy jsou nyní blízkými spojenci, Německo je pro USA největším evropským obchodním partnerem a šestým největším trhem pro americký vývoz, poznamenala agentura Reuters.

Německá kancléřka Angela Merkelová na téma Trump zachovává mlčení, ačkoli ji miliardář opakovaně kritizoval za její vstřícný postoj k migrantům. V září ji ale ocenil jako "opravdu skvělou světovou představitelku". Naopak německý prezident Joachim Gauck, který je znám obhajobou lidských práv v době komunistické Německé demokratické republiky, obavy z Trumpa neskrývá.

"To, co v nás vyvolává obavy, je mimo jiné jeho nepředvídatelnost," řekl Gauck v dnes zveřejněném rozhovoru s portálem Spiegel Online. "Nevíme, co bychom mohli od prezidenta Donalda Trumpa čekat," dodal.

Mnoho Němců s Gauckem souhlasí, což dokládá výsledek ankety Emnid. V této sondáži 77 procent respondentů řeklo, že se obávají zatížení vzájemných vztahů s Amerikou, pokud by Trump vyhrál volby. V případě volebního vítězství demokratky Clintonové 67 procent dotázaných Němců nepředpokládá žádnou změnu úzké spolupráce mezi Berlínem a Washingtonem.

Jednou z velkých obav Němců je Trumpův postoj k Rusku a k Severoatlantické alianci.

Témata:  Německo Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.