Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo marně shání nového kandidáta na prezidenta

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Dnešní schůzka německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) s koaličními představiteli na téma hledání nového kandidáta na prezidenta žádný výsledek nepřinesla.

Informovala o tom agentura DPA s tím, že jednání mají příští víkend pokračovat.

Merkelová se setkala s vicekancléřem a předsedou sociálních demokratů SPD Siegmarem Gabrielem a bavorským premiérem Horstem Seehoferem, který vede Křesťanskosociální unii (CSU), sesterskou stranu kancléřčiny CDU. Gabriel kancléřství opustil asi po 90 minutách, po další půlhodině odešel i Seehofer.

Gabriel již dříve podpořil jako kandidáta současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, kterého podle informací deníku Bild am Sonntag nechtějí Merkelová se Seehoferem.

V případě kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) média spekulují o ministrovi financí Wolfgangu Schäublem, ústavním soudci Adreasi Vosskuhleovi či předsedovi Spolkového sněmu Norbertu Lammertovi.

Témata:  Německo Joachim Gauck

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy