Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové bojují o Bašiku u Mosulu, IS má k dispozici rakety s bojovými plyny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.army.mil

Bagdád - Kurdští pešmergové bojují s Islámským státem o město Bašika, které leží zhruba 15 kilometrů severovýchodně od Mosulu. Bašiku brání několik desítek džihádistů, většina civilistů už uprchla.

Zástupci Kurdů sdělili agentuře Reuters, že IS má k dispozici bezpilotní letadla s výbušninami, rakety s hlavicemi naplněnými bojovými plyny jako chlor a yperit a vycvičené odstřelovače.

Jakmile ráno vjel první konvoj pešmergů do Bašiky, ozvala se silný výbuch a bylo vidět dva sloupy kouře. Podle kurdských velitelů se snažili zřejmě dva sebevražední atentátníci kolonu zastavit.

Členové iráckých speciálních jednotek se dostali minulý týden do mosulských ulic a zahájili v nich boj proti IS. Podle Reuters se radikálové vmísili mezi civilisty a na vojáky útočí ze zálohy. Mluvčí specialistů boj popsal jako "nejtěžší válku v městském prostředí".

Jednotky k Mosulu postupující z jihu obsadily město Hamám al-Alíl, odkud radikálové při ústupu do Mosulu předtím odvedli jako lidské štíty mnoho civilistů.  Západně od Mosulu bojují šíitské milice, které chtějí IS uzavřít únikové trasy do Sýrie.

IS čelí ofenzívě nejenom v iráckém Mosulu, ale také v syrské Rakce, kde má hlavní sídlo. Bude-li v těchto svých dosavadních baštách poražen, mělo by to znamenat konec chalífátu vyhlášeného v roce 2014.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy