reklama

Renová byla za uplynulé století nejdéle úřadující osobou v čele ministerstva spravedlnosti, když jej vedla celých osm let během obou Clintonových mandátů v letech 1993 až 2001. Ihned po svém nástupu do funkce řešila jeden z nejtěžších případů své kariéry, kdy bezpečnostní jednotky obléhaly na ranči u texaského města Waco členy sekty, jejíž vůdce David Koresh hrozil spáchat s osmi desítkami svých následovníků sebevraždu.

Renová nařídila po téměř dvouměsíčním bezvýsledném obléhání zaútočit na sídlo, kde zemřelo celkem 76 lidí. Odpovědnost vzala na sebe a dala funkci ministryně k dispozici, demokratický prezident ji však podržel. "Tragédií je, že se nikdy nedozvíme, co bylo v tu chvíli správným řešením," řekla tehdy.

Někdejší prokurátorka z Miami se stala jednou z nejvýraznějších postav Clintonových vlád a přispěla k tomu, že během jejího působení v úřadě trvale klesala celková zločinnost ve Spojených státech.

Mediální pozornost vzbuzovala v roce 2000 i její role v případu malého kubánského chlapce Eliána Gonzálese, o něhož se přetahoval otec žijící na Kubě a část rodiny usazená v USA. Renová nařídila zásah speciální jednotky, která odvezla dítě z Miami a předala otci.

Po skončení Clintonova mandátu chtěla v politice zůstat a kandidovala na funkci guvernérky Floridy, neuspěla však ani v demokratických primárkách. S Parkinsonovou chorobou se potýkala už od roku 1995, v posledních letech se však nemoc výrazně zhoršila. Podle své kmotřenky Gabrielle D'Alemberteové zemřela dnes nad ránem obklopena nejbližšími ve svém domě v Miami.