Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko je nevypočitatelné, rozhovory o vstupu do EU musí skončit, zní z Rakouska

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Přístupové rozhovory Evropské unie s Tureckem by se měly ukončit, zopakoval dnes svůj požadavek šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz. Politika Ankary v migrační krizi je podle něj nevypočitatelná.

"Pro zemi, která se pokouší zavřít novináře a vůdce opozice, není v Evropské unii místo," uvedl Kurz v rozhovoru poskytnutém rádiu Ö1. "Pohár trpělivosti přetekl," dodal.

Politika Turecka v migrační krizi je podle Kurze naprosto nevypočitatelná. Evropská unie se nesmí Ankarou, která v posledních měsících opakovaně hrozila vypovězením dohody s EU o vracení migrantů, nechat vydírat. "Pokud se spolehneme na toto Turecko, jsme ztraceni," řekl.

Ochrana vnějších hranic je mimo jiné tématem dnešní schůzky ministrů obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) v rakouském Frauenkirchenu, které se účastní i Česko. "Chceme vyslat jasný signál, že jsme ochotni zabránit nové uprchlické vlně," uvedl před jednáním rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Aktuální vývoj v Turecku dnes kritizoval také lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. "Jsou to metody - a to je třeba říct bez servítek - které se používaly za nacismu," řekl německému rádiu Deutschlandfunk. Podle něj přístupová jednání s Ankarou "teoreticky" už skončila.

"Padesát procent vývozu Turecka směřuje do Evropské unie. Šedesát procent investic do Turecka přichází z Evropské unie. To je dokonalý nátlakový prostředek," uvedl lucemburský šéfdiplomat, podle nějž přijde brzy okamžik, kdy bude třeba tento prostředek v zájmu lidských práv použít.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v neděli najevo, že ho kritika jeho země ze zahraničí nezajímá. "Je mi úplně jedno, jestli mě nazývají diktátorem nebo jinak," řekl.

Témata:  Rakousko Turecko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy