Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz svateb dětských uprchlíků v Německu nebude plošný, přiznává ministryně

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu je posledních několik dní na pořadu dne téma sňatků mladistvých migrantů, kteří nedosáhli plnoletosti. Ačkoliv chce vláda tuto praktiku zakázat, ministryně pro integraci menšin Aydan Özoguzová tvrdí, že zákaz nemůže být plošný.

Vláda připravuje novelu zákona, podle které Německo nebude uznávat sňatky párů, pokud nebudou oba starší 16 let. Primárně je mířena na migranty z muslimských zemí, kteří se vzali před tím, než do Německa přicestovali.

Nový zákon, který chystá ministr spravedlnosti Heiko Maas, ale nepostihne všechny migranty plošně. U mladistvých ve věku 16 až 18 let si úřady ponechají možnost manželství uznat. Stane se tak ale pouze ve výjimečných případech.

Özoguzová ale nepopírá, že se takové případy vyskytnou. Zákaz sňatků mezi nezletilými je sice prý myšlen dobře, v některých případech ale může vést ke společenskému vyloučení žen. 

"Nejsou-li sňatky uznány, ztrácejí ženy právní nárok na podporu pro své dítě nebo na dědictví. Jejich děti se navíc stávají nemanželskými. Mnohým by to tudíž znemožnilo návrat do vlasti," vysvětlila serveru Politico ministryně.

Německé zákony uznávají sňatky pouze mezi dospělými staršími 18 lety, výjimečně mohou uznat snatěk osobám starším 16 let. S příchodem uprchlíků do země ale tamní úřady zaznamenaly nárůst sňatků nezletilých.

Letos v červenci jich podle úřadů bylo 1475. Ve více než 360 případech byl dokonce jeden z partnerů mladší 14 let.

Témata:  uprchlíci Německo svatby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy