Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 musí více pomoci s migranty, zní z EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Země takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) by se měly více zapojit do chváleného programu přerozdělování migrantů. Vyzval je k tomu dnes eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos.

Do Itálie za prvních deset měsíců letošního roku dorazilo přes 155.000 žadatelů o azyl, tedy více než za celý loňský rok. Avramopulos v této souvislosti vyzval země V4, aby se více zapojily. Zároveň ostatní unijní země vybídl, aby v tomto programu pokračovaly. Eurokomisař to napsal v dopise členským státům unie, o kterém dnes informovala italská tisková agentura ANSA.

Eurokomisař Avramopulos na členy aliance opakovaně naléhá, aby více podpořili realizaci loni schváleného přerozdělení 160.000 osob, které o azyl požádaly v Itálii a v Řecku. Plán „přerozdělování podle kvót" však země střední a východní Evropy od počátku odmítaly. Dvouletý program je nyní za polovinou a země EU celkově převzaly necelých 6000 běženců.

Podle eurokomisaře by pomoc střední Evropy umožnila předejít „logistickým problémům v Itálii a v Řecku". Právě v těchto zemích většina uprchlíků pocházejících nejčastěji z Afriky a Blízkého východu vstupuje na půdu EU.

Eurokomisař Avramopulos dál vidí řešení v celounijním programu, do kterého by se zapojily i Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Ve svém dopise napsal, že pokud jde o přesídlování žadatelů o azyl, je unie „stále daleko" od naplnění svých cílů.

Italský premiér Matteo Renzi již ke konci října prohlásil, že další rok jako ten letošní by byl pro zemi neúnosný. Také pohrozil EU, že Itálie přestane platit do unijního rozpočtu, pokud jí unijní státy s uprchlíky nepomůžou. Ještě dál šel před týdnem řecký ministr pro migraci Janis Muzalas, když visegrádskou čtyřku v řecké televizi obvinil ze sabotování evropského plánu přerozdělování uprchlíků.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy