Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Palestinec byl za útok v Izraeli odsouzen na 12 let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeruzalém – Dvanáct let si má podle izraelského soudu odsedět mladý Palestinec, který loni se svým patnáctiletým bratrancem zaútočili na dva Izraelce. Informovala o tom agentura Reuters.

Čtrnáctiletý Ahmad Manasra byl v květnu usvědčen z pokusu o zabití. Oba hoši loni v říjnu společně zaútočili nožem na dvanáctiletého cyklistu, kterého těžce zranili, a pětadvacetiletého muže, jemuž způsobili lehká zranění. Útok se odehrál v jeruzalémské čtvrti Pisgat Zeev. Ahmadova bratrance Hasana na místě zastřelila policie a Ahmad se ocitl v nemocnici poté, co jeho útěk ukončila srážka s automobilem.

Incident znovu rozvířil napětí mezi Izraelem a Palestinou, šéf palestinské samosprávy po útoku v televizi tvrdil, že izraelská policie zastřelila i Ahmada. Kontroverze následně oživilo video natočené těsně po útoku. Podle palestinského ministerstva informací v něm přihlížející Izraelci žádají smrt Ahmada krvácejícího uprostřed ulice.

Palestinci bylo v době útoku pouze 13 let, Izraelci nabývají trestní zodpovědnosti až o rok později. Soud však jeho věk nezohlednil a státní žalobce Juval Keidar naopak poukázal na velký počet útoků prováděných nezletilými chlapci.

Ahmadovi soud kromě dvanáctiletého trestu uložil i zaplacení odškodného 80.000 šekelů (513.000 Kč) dospělému napadenému Izraelci a 100.000 šekelů cyklistovi. Podle obhájkyně je vyplacení odškodného „nepředstavitelné" a rozsudek znamená „obrovskou prohru pro izraelskou společnost".

Negativně výši trestu hodnotí také organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. „Mezinárodní normy jasně určují, že pro rehabilitaci dítěte by se mělo udělat maximum," řekla agentuře AFP expertka organizace na izraelsko-palestinskou oblast Sari Bashiová. „Tak vysoké tresty zpochybňují věrnost Izraele těmto principům," dodala.

Kromě případu Ahmada Manasry dnes soud v Jeruzalémě vynesl rozsudek také ohledně dalších dvou palestinských útoků. Dva chlapci ve věku 15 a 17 let dostali jedenáctileté tresty za napadení skupiny věřících při jedné z bran do jeruzalémského Starého města. Stejný trest dostala Palestinka, která se s kanystrem benzinu pokusila zaútočit na armádní kontrolní stanoviště na Západním břehu.

Témata:  Izrael Palestina soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy