Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS vychovává děti v Mosulu. Učí je řezat hlavy a vyrábět bomby

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Mosul – Až jeden milion dětí, který žije na území ovládaném Islámským státem, byl dlouhodobě očkován propagandou této teroristické organizace. Děti jsou často k radikálním názorům vedeni přímo ve škole. Jejich rodiny teď kvůli ofenzivě často opouští město. Přestože se dostávají do bezpečí, i nadále mají Iráčané o své děti strach.

Přibližně statisíce dětí, které žijí nebo žily pod nadvládou IS v Iráku, byly nuceny studovat podle extremistickým osnov, které učí, jak vyrábět bomby a řezat hlavy. Někteří rodiče proto drželi své děti raději doma, báli se, aby se z jejich dětí nestali bojovníci, uvádí server The Independent.

Teď tisíce lidí z území ovládaného IS z okolí města Mosul prchají, spolu s nimi přichází také příběhy o hrůzném zneužívání v takzvaném chalífátu. I když byly jejich vesnice bojovníky IS doslova vymazány z povrchu zemského, mnoho rodin se obává dlouhodobých účinků dva roky dluhé propagandy na svoje děti.

Počet vysídlených lidí se přes minulý víkend zdvojnásobil na 34 tisíc, bojovat se začalo už také na zastavěných předměstích Mosulu. Čísla zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci. Dalších 200 až 700 tisíc lidí podle předpokladu své domovy opustí v nejbližších dnech a týdnech, protože irácká koalice proniká hlouběji do srdce druhého největšího města Iráku, kterého se v roce 2014 zmocnil IS.

Rodiče, kteří nyní i se svými dětmi žijí v Jad'ahu, táboře pro vysídlené lidi na jih od města, vyjádřili svou frustraci, že jejich budoucnost a budoucnost jejich rodin postihly tak drastické změněny. Karim, otec čtyř dětí, říká, že jeho děti žily ve strachu, že budou rekrutovány k boji tak, jak se to stalo jejich spolužákům.

„Pro moje holky to je těžké, byly velmi vyděšené, celou dobu jen pláčou a třesou se... Chci, aby mé děti získaly vzdělání a našly si práci. Nejdůležitější věcí je pro ně číst a psát," vysvětluje. Zatímco dívkám bylo umožněno získat vzdělání, byl Karim pod tlakem, aby poslal do školy i své syny, což dlouhodobě odmítal, řekl organizaci Save the Children.

„Některé děti mi řekly, že je bojovníci IS vzali na základnu, kde je 40 dní trénovali a kde jim tvrdili, že je halal [přípustné] zabíjet vojáky" řekl. „Na každý program vzali asi 50 až 100 dětí. Mnoho dětí poslechlo IS a pak bylo zabito v boji. "

Děti, které žijí pod IS jsou pravidelně nuceny sledovat krvavá propagační videa a učit se, jak zabíjet a vyrábět bomby, tvrdí otec pěti Hamid. „Řekli jsme jim: neměli byste tomu věřit. To není správný islám. Vedli jsme své děti tak, abychom se ujistili, že nevěří ničemu, co se naučily," dodává.

Rodiny Hamida a Karima měly štěstí - děti nyní navštěvují školu v Jad'ahu, kde navštěvují provizirní lekce, Během nich si opakují, co už se naučily dříve, později se budou učit dále podle zavedených osnov. Dostat děti zpět do pozitivního školního prostředí bylo „rozhodující pro nastartování procesu obnovy naděje pro jejich budoucnost," říká ředitel Savge the Children v Iráku Maurizio Crivellaro.

„Jakmile jsme vybudovali učebny, děti se shromáždily venku a zvědavě se na to dívaly. Soudě podle velkých úsměvů na tvářích, věděly, že je to škola. Byly nadšené, že se věci vrací zpátky do normálu," dodal.

Podle různých odhadů v Mosulu stále zůstává až 1,5millionu lidí. IS použivá oblíbenou taktiku - umisťuje civilisty do strategických objektů a areálů – a používá je tak jako lidské štíty.

OSN a několik dalších humanitárních organizací už vyzvalo iráckou armádu, aby zajistila bezpečné koridory tak, aby mohli obyvatelé uniknout před dlouhým a krvavým bojem, který pravděpodobně v Mosulu propukne.

Témata:  Islámský stát Irák děti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy