Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostuda a nepřijatelné: Juncker se nezvykle kriticky pustil do uprchlíků

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes nezvykle kriticky pustil do uprchlíků. Podle něj je nepřijatelné, aby si za svůj cíl v EU vybírali pouze Německo.

"Je to ostudné a nepřijatelné, aby uprchlíci v Řecku a Itálii odmítali nastupovat do letadla mířícího do jiné destinace než je Německo," prohlásil Juncker.

Podle něho některé státy EU jsou ochotné přijímat uprchlíky z přeplněného Řecka a Itálie. "Je ale jen velmi málo uprchlíků, kteří souhlasí s takovým přemístěním," podotkl Juncker.

EU zahájila program přesídlování uprchlíků v září 2015 s cílem přerozdělit mezi své členy 160 tisíc běženců z Řecka a Itálie. Zatím jich bylo přesunuto jen asi 7000.

V říjnu si Juncker pro změnu stěžoval na ty země EU, které kvóty bojkotují. "To je začátek konce, pokud pevné pravidlo, které bylo demokraticky zpracováno, členské státy nedodržují," řekl s poukazem na Maďarsko.

Témata:  Jean-Claude Juncker uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy