Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker vyvrací spekulace: EU se za brexit mstít nehodlá

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Po referendu o brexitu se vyrojily spekulace, že Brusel odchod z EU Británii "osladí". Předseda eurokomise Jean-Claude Juncker dnes řekl, že se žádná msta nechystá.

Připomněl ale, že Británie nemůže očekávat, že setrvá na jednotném evropském trhu, pokud nezachová pravidlo volného pochybu osob mezi oběma stranami.

"Naši britští přátelé by měli vědět, že se Spojeným královstvím chceme mít normální, přátelské vztahy. Nepřipadá v úvahu jít do války nebo s Brity vyjednávat pomstychtivě. Pokud ale Britové opravdu chtějí mít volný přístup na vnitřní trh, musí souhlasit s dodržováním všech jejích (unijních) pravidel, včetně volného pohybu pracovníků," řekl Juncker v Bruggách.

"Evropa by se neměla vzdávat svých zásad, jen aby měla klid ve svých vztazích s našimi britskými přáteli. Evropa je Evropa, a pokud chcete být součástí hlavního výdobytku, vnitřního trhu, každý - včetně Britů - musí dodržovat pravidla," dodal Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy