Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skvělé novinky, demokracie ještě žije, raduje se Orbán kvůli Trumpovi. Německo to vidí jinak

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť/Berlín - Evropa je po vítězství republikána Donalda Trumpa v amerických volbách rozdělená. Zatímco Maďarsko jásá, němečtí politici jsou vesměs zděšeni.

Jako jeden z prvních zahraničních politiků gratuloval Trumpovi maďarský premiér Viktor Orbán. "Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije," napsal předseda maďarské vlády na své oficiální facebookové stránce. Orbán jako jeden z mála vedoucích politiků Evropské unie vyjádřil Trumpovi v boji o Bílý dům podporu.

"Francie poblahopřeje Donaldu Trumpovi k vítězství a bude spolupracovat se Spojenými státy, ale bude ostražitá a náročná s cílem ochránit své zájmy," řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

"Bude třeba zjistit, co nový prezident hodlá udělat. To, co zatím řekl, vyvolává dost znepokojení," prohlásil socialista Ayrault v televizní stanici France 2. Šéf francouzské diplomacie začátkem října označil za "odporná" vyjádření Trumpa k ženám.

Jako první z německých členů vlády se k americkému hlasování těsně před oznámení Trumpova vítězství vyjádřila ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která hovořila o velkém šoku. S Trumpovou administrativou se podle ní bude Německo snažit brzy navázat kontakty. Očekává také vzájemné diskuze o fungování NATO.

O šoku hovoří také šéf poslanců strany Levice Dietmar Bartsch. "Černý den nejen pro Spojené státy," napsal na twitteru s tím, že Trump vyhrál duel ve vrhání špíny. Předseda Zelených Cem Özdemir vnímá výsledek hlasování jako vodu na mlýn populistům. "Donald Trump bude prezidentem USA. Bůh chraň Ameriku! Přicházejí divoké časy. Musíme zachovat chladnou hlavu," napsal šéf poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Thomas Oppermann.

Témata:  Donald Trump Viktor Orbán Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy