Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea je na nohou: V zemi panují obavy z výsledků amerických voleb

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - První reakce na zvolení Donalda Trumpa a průběh amerických voleb vůbec přicházejí i z asijské oblasti. Úřady v Jižní Koreji jsou podle serveru Financial Times v pozoru.

V březnu proběhla vojenská cvičení „Key Resolve a Toksuri (Foal Eagle) trvající téměř dva měsíce. Tradiční spojenec USA v Asii ještě předtím projednávaly možnost rozšíření protiraketové obrany (PRO) jako odezvu na hrozbu ze strany KLDR, což se vůbec nelíbilo Číně a dokonce v minulém měsíci oznámila, že se obě země dočkají "odplaty" za plánované rozmístění systému THAAD. Otázkou nyní je, jak se budou vztahy mezi Washingtonem a Soulem vyvíjet na pozadí volby nového prezidenta.

Ještě před definitivním potvrzením vítězství Donalda Trumpa oznámily jihokorejské úřady celou řadu neplánovaných setkání, na kterých se měly prodiskutovat první kroky jako odezva na americké volby.

Zákonodárci stran, klíčoví ministři, včetně postu ministra zahraničních věcí a obrany, se setkají ve tři hodiny odpoledne místního času, aby prodiskutovali možné scénáře vycházející z vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách USA. Ministr financí Yoo Il-ho ohlásil svůj vlastní mítink o hodinu později. 

V pět hodin odpoledne bude zasedat Komise pro finanční služby za přítomnosti celé řady institucí, včetně zástupců ze směnárenské oblasti a Služby finančního dohledu, aby prodiskutovaly "opatření pro řešení mimořáných situací. O tomto kroku informoval mluvčí Financial Times. 

Už dříve požádala Služba finančního dohledu, aby byly vypracovány krizové scénáře pro pohyb kursů a vyzvala ke sledování devizové likvidity. Rovněž prezidentská kancelář hodlá svolat Radu bezpečnosti, jak o tom informoval státní list Yonhap.

Témata:  prezident USA Jižní Korea finance

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy