reklama

Trumpovo vítězství je překvapivé a stejně překvapivý bude jeho program, soudí politický týdeník Le Nouvel Observateur. Z programu populistického miliardáře jde podle listu strach, protože je ultrakonzervativní, izolacionistický a protiimigrační.

Týdeník zvlášť odsuzuje, že Trump v rámci boje proti terorismu navrhuje povolit mučení, odrazovat džihádisty od útoků zabíjením jejich rodin a zastavit imigraci ze zemí spojených nějak s terorismem. Za znepokojivý označil list jeho údajný záměr odstoupit od smlouvy mocností s Íránem a posílit spolupráci s Ruskem v boji proti Islámskému státu.

"Spojené státy jsou důležitým partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie a pokládám za důležité, že to tak zůstane i budoucnu," uvedl Kiska. Zároveň blahopřál Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách.

Miliardáře Trumpa kritizoval slovenský list Sme. "Amerika se svěřila do rukou člověka, který je připraven nastěhovat se do Bílého domu s bagáží urážek, neúcty k ženám, rasismu, podezření z neplacení daní i sexuálního obtěžování," uvedl deník.

Podle Sme si Američané zvolili parodii pověstného amerického snu a promarnili šanci, aby jim po prvém Afroameričanovi šéfovala i prvá žena, byť zjevně nepopulární, ale zcela připravená.