Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko jako člen EU? Brusel se ve své zprávě do Ankary tvrdě pustil

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise (EK) dnes zveřejnila pravidelnou zprávu, v níž hodnotí země usilující o členství v unii. Kritika se valí především na Turecko, které je kandidátským státem od roku 2005

Jednání o tureckém vstupu do EU dostala nový impuls na jaře, kdy se EU s Ankarou dohodla na řešení migrační krize. To se podařilo, reakce tureckých úřadů na letní pokus o puč však byla tak tvrdá, že si vysloužila ze strany unie kritiku.

Dnes zveřejněná zpráva připomíná, že už před pučem nebyly některé zákony přijaté v letošním roce tureckým parlamentem v souladu s evropskými standardy. "Přijetí zákona umožňujícího zbavit imunity velký počet poslanců a následná listopadová zadržení a zatčení několika členů parlamentu Lidové demokratické strany (HDP)... jsou hluboce znepokojivé," uvedl Brusel.

Dokument připomíná uzavření velkého počtu nejrůznějších organizací po pokusu o puč, i zastrašování jejich představitelů. Čistky podle názoru komise také ovlivní výkon turecké státní správy. Z funkcí také musela odejít řada soudců, připomíná EK. "Moc soudní musí pracovat v prostředí, které jí umožňuje vykonávat činnost nezávisle a nestranně," uvedla komise.

EU připomněla, že jednoznačné odmítnutí trestu smrti je zásadním prvkem evropského právního řádu a ústředním mezinárodním závazkem, ke kterému se Turecko přihlásilo.

Zpráva uvádí, že EU pokládá Stranu kurdských pracujících (PKK) za teroristickou organizaci. Zmiňuje ale také "neproporční" použití síly a porušování lidských na jihovýchodě země.

Témata:  EU Turecko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy