Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův úspěch připomíná brexit, píše slovenský tisk

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

Bratislava - Podobně jako české deníky dnes i slovenský tisk komentuje úspěch republikána Donalda Trumpa v amerických prezidetnských volbách. USA prý čeká nová éra, které bude dominovat nejistota.

List Sme napsal, že Spojené státy jsou zemí neomezených možností. "To, o čem se nám před několika měsíci ani nezdálo, se stalo realitou. Kandidát, jehož vstup do hry působil jako špatný žert, nevkusný podobně jako jeho okázalá ofina, bude obývat Bílý dům," uvedl deník.

Situace podle něj připomíná takzvaný brexit, který "všichni rozumní lidé" pokládali za nerozumnou možnost, jež se nakonec stala bolestně reálnou, až to překvapilo i její zastánce.

Deník Hospodárske noviny (HN) poukázal na obrat v Trumpových vyjádřeních po zvolení hlavou státu ve srovnání s jeho předvolební kampaní. "Hned v prvním projevu po zvolení dramaticky změnil rétoriku a z bezohledného křiklouna se najednou stal šampionem v korektnosti. Najednou chce mít Spojené státy otevřené a přátelské vůči všem občanům bez ohledu na rasu, národnost a náboženství," poznamenal list.

Dodal, že pokud Trump skutečně dramaticky změní kurz, bude třeba říct, že se dopustil podvodu na voličích. Pokud by ovšem Trump skutečně vykonal, co navyprávěl před volbami, znamenalo by to podle HN pro svět doslova katastrofu.

Ačkoliv nevíme, co máme od Trumpa čekat (jedna věc je jeho předvolební rétorika a druhá, až usedne v Bílém domě), jisté je, že stojíme na začátku nové éry, které bude dominovat nejistota," napsal list Pravda. "Pokud se (Spojené státy) uzavřou do sebe a přestanou se angažovat ve světě, tak rozmazlení Evropané až pak zjistí, že jim vlastně vděčí za svůj blahobyt," uvedla Pravda.

Témata:  Donald Trump Slovensko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy