Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův chystá vládu, podívejte se na první jména

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

Washington - Podle informovaných zdrojů je Donald Trump pověrčivý a záležitostem svého budoucího prezidentování se do voleb nechtěl příliš věnovat. Nyní se ale situace změnila. V tichosti už také vzniká seznam lidí, kteří by mohli zasednout v nové vládě.

Teď je před ním podle agentury AP "herkulovská práce". Trump má po zvolení právo na stejné denní konzultace se zpravodajskými službami, jaké má prezident Barack Obama. Bude získávat zprávy o tajných operacích amerických agentů nebo informace o zahraničních státnících.

Plánování období předání moci má na starosti speciální Trumpův tým, jehož šéfem je guvernér státu New Jersey Chris Christie. Členy skupiny jsou mimo jiné předseda republikánského Národního výboru Reince Priebus, alabamský senátor Jeff Sessions, zvolený viceprezident Mike Pence nebo Jared Kushner, manžel Trumpovy nejstarší dcery Ivanky.

Podle Sessionse se tým nachází "na počátku úvodní etapy". Skupina ale podle AP pracuje už od srpna odděleně od předvolebního shonu. Sídlí ve Washingtonu, zatímco Trumpův volební štáb měl sídlo v New Yorku. V prvních týdnech po volbách by měl tým především navrhnout jmenování šéfa štábu Bílého domu. Mluvčí nově zvoleného prezidenta odmítá novináře informovat o činnosti týmu pro přechodné období.

Podle serveru Politico hledá nový prezident ministry hlavně v privátním sektoru - možným ministrem vnitra je spoluzakladatel ropné firmy Lucas Oil Forrest Lucas, kandidátem pro funkci ministra financí bankéř Steven Mnuchin.

Trump podle tradičních měřítek nemá z čeho vybírat, protože jeho politická minulost je nulová. Proto se kromě podnikatelské sféry soustřeďuje na skupinu osob, které ho během bouřlivé kampaně věrně doprovázely. Patří k nim republikánští matadoři Newt Gingrich, Rudy Giuliani nebo Chris Christie, pro které jsou podle severu Politico připraveny špičkové posty.

Favoritem pro funkci ministra zahraničí je údajně republikánský senátor Bob Corker, v úvahu prý připadá i Gingrich nebo bývalý stálý americký zástupce v OSN John Bolton. Post ministra obrany by mohl zastávat alabamský senátor Jeff Sessions, hovoří se rovněž o bývalém poradci pro národní bezpečnost Stephenu Hadleyovi nebo bývalému senátorovi Jimu Talentovi.

Televize NBC soudí, že ministrem obrany bude penzionovaný generál Michael Flynn. Jeho jmenování by ale musel schválit Kongres, protože kandidát na tento úřad musí stát nejméně sedm let mimo armádu. Flynn přitom z ozbrojených složek odešel v roce 2014. Podle BBC by se tento generál také mohl stát Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti.

Hlavním kandidátem na funkci ministra spravedlnosti je údajně bývalý newyorský starosta Giuliani, v úvahu připadá i guvernér New Jersey Christie nebo kalifornský poslanec Duncan Hunter.

Kandidátem na funkci ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) je podle agentury Reuters Mike Rogers, bývalý předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby. Komplikovaná je podle agentury AP budoucnost šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho.

Témata:  Donald Trump USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy