Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřan vytipovával cíle k útoku pro IS, v Německu měl sloužit jako kontakt

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Nejvyšší německý soud dnes ve svém rozhodnutí uvedl, že Syřan (19), který je několik měsíců ve vazbě, byl v kontaktu s Islámským státem. V Německu údajně vytipovával místo pro útok.

Zadržený, který se účastnil bojů v Sýrii na straně IS, přišel do Německa loni v létě jako uprchlík. Před svým zatčením v březnu letošního roku žil podle vyšetřovatelů u města Postupim. Letos se chtěl do Sýrie vrátit, případně sloužit jako kontakt pro IS v Německu, byl ale zadržen.

V minulosti v Berlíně vytipovával cíle k teroristickému útoku. Sledoval mimo jiné okolí Braniborské brány, Spolkového sněmu nebo Alexandrovo náměstí. Zaměřoval se třeba na to, kolik osob nebo autobusů s turisty se na místech v centru Berlína, která jsou hojně navštěvována, pohybuje.

Už dříve bylo známe, že mladík v Berlíně pátral po možných cílech útoku, nevědělo se ale kde. O pozorování pak v únoru letošního roku telefonicky informoval svůj kontakt v Sýrii.

Témata:  Německo terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy