Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování pro Trumpa: Kim Čong-un je připraven kdykoliv odpálit raketu

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un
Foto: china.org.cn

Soul - Severokorejský diktátor Kim Čong-un se nechal slyšet, že Pchjongjang kdykoliv sáhne po dalšímu raketovém testu. Akce má být varováním pro nově zvoleného prezidenta USA, Donalda Trumpa.

Anonymní zdroj z jihokorejského Ministerstva zahraničí podle serveru Express uvedl, že Pchjongjang bude zhruba co dva týdny nadále provokovat USA odpalováním raket. Poslední raketu Severní Korea vypustila 20. října tohoto roku. Testy však nedopadly pro režim Kum Čong-una příliš pozitivně. Rakety doletěly nejdál do vzdálenosti 250 mil.

Úředníci v Soulu však dále upozorňují, že USA by měly být ve střehu i po skončení volebního období, kdy se očekává další severokorejský test. Během voleb soulské elity spolupracovaly kvůli raketové hrozbě jak s týmem neúspěšné kandidátky Hillary Clintové, tak s týmem Donalda Trumpa.

Zdroje ze Soulu jsou neustále ve střehu a počítají s další raketovým testem z Pchjongjangu. „Vzhledem k tomu, že poslední severokorejské testy raket středního doletu dopadly neúspěšně, může přijít další hrozba opravdu kdykoliv," pokračují.

Generální ředitel soulské kanceláře pro dohled nad severokorejskými raketovými testy, Lee Sang-hwa, poukazuje na skutečnost, že Severní Korea ukazuje vojenské svaly při každé větší politické události ve světě. Před dvěma měsíci totiž severokorejská armáda odpálila během probíhajícího summitu G20 tři balistické rakety. Ty dopadly do Japonského moře. Lee Sang-hwa dodává, že provokace z Pchjongjangu budou pokračovat dále. Za pět let vlády vykonal Kim Čong-un více jaderných a raketových testů, než jeho otec mezi roky 1994 a 2011.

Témata:  Severní Korea Donald Trump Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy