Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnam spálil pašovanou slonovinu za miliony, přihlížel tomu i šéf české zoo

Sloni, ilustrační fotografie
Sloni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hanoj - Ve Vietnamu byl zlikvidován kontraband 2,2 tun sloních klů a nosorožčích rohů zabavených pytlákům. Na akci byl přítomen ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Kontraband, jehož cena by na černém trhu přesahovala sedm milionů dolarů, byl rozdrcen a spálen. Kly a rohy mají podle rozšířené pověry léčebné účinky, využívají se také k výrobě bižutérie.

Česko, kde je slonovina a rohovina rovněž předmětem nezákonného obchodu, loni uzavřelo s Vietnamem dohodu o společném boji s tímto ilegálním obchodováním. Loni se před českým soudem ocitla šestnáctičlenná česko-vietnamská skupina, která údajně nelegálně obchodovala s rohy nosorožců.

Královédvorská zoo v roce 2014 za podpory českého ministerstva životního prostředí zničila svoje zásoby rohoviny. Způsob likvidace vietnamské partnery inspiroval při dnešním ničení zabaveného kontrabandu, řekl ČTK telefonicky Rabas.

Materiál zničený dnes u vietnamské metropole pocházel z těla 330 zabitých afrických slonů a 23 nosorožců. Za posledních deset let pytláci zabili v Africe přes 6000 nosorožců, jen v JAR to loni bylo 1300 exemplářů.

Témata:  Vietnam Zoo Dvůr Králové nad Labem zvířata

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy