Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané chytli uprchlíky, svázali je a vyhrožovali mačetami +VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sofie – Velmi nečekaného „přivítání“ se dostalo migrantům z Afghánistánu, kteří překročili turecko-bulharskou hranici. Chytila je bulharská „občanská hlídka“, která je svázala a mávala kolem nich mačetami.

Na internetu se objevily závěry, na kterých byli při „občanském zatčení" u bulharských hranic zadrženi tři Afghánci. Chytila je skupina bulharských mužů ozbrojených mačetami. Na snímku je vidět migranty se svázanýma rukama, kteří leží obličejem k zemi.

„Ne Bulharsko, vraťte se do Turecka," neustále křičel jeden v Bulharů. Celá občanská hlídka na sobě má uniformy, jeden z nich také drží zbraň vypadající jako mačeta. Křikem a vyhrožováním se migranty podle všeho pokoušeli vystrašit. K incidentu došlo v hornaté oblasti země zvané Strandja.

Později na místo dorazila pohraniční policie, která místo zajistila, tři nezraněné spoutané migranty rozvázala. V posledních týdnech počet migrantů překračujících turecko-bulharskou hranici roste, jde o důsledek uzavření cesty do Řecka, kterou využívaly tisíce uprchlíků.

Toto „občanské zatčení" už odsoudila například bulharská pobočka helsinského výboru (BHC). „Tyto závěry jsou tím nejbrutálnějším, co se doposud v Bulharsku stalo. Soudy by měly ihned zahájit vyšetřování," uvedl šéf BHC Krasimir Kanev. Nečinnost úřadů podle něj může naopak takové činy podpořit.

Reakce bulharských zástupců je však různá. „Je to nezákonné," uvedl šéf pohraniční policie Antonio Angelov pro soukromou bTV. Před týdnem přitom ale ocenil jinou občanskou hlídku, která chytila asi 20 migrantů v blízkosti hranic s Tureckem. Premiér Bojko Borisov také vedoucímu této skupiny poděkoval. „Stát patří nám všem, kdo chce pomoci s ochranou, je vítán," uvedl v pondělí.

BHC ale odsoudila taková „poděkování" jako nepřijatelná. Organizace dodala, že Bulharsko riskuje, že se stane „kolébkou balkánského fašismu".

Bulharsko, které dosud zůstávalo na okraji nejhorší migrační krize v Evropě od konce druhé světové války, se obává, že by se po uzavření západní balkánské migrační cesty přes jeho území mohly pokusit projít velké skupiny migrantů.

Aby se tomu zabránilo, země urychlila natažení 132 kilometrů ostnatého drátu podél turecké hranice. Organizuje také pravidelná cvičení armády a pohraniční policie u hranice, což má ukázat sílu ozbrojených složek.

Podle průzkumu zveřejněného minulý týden vidí 60 procent Bulharů migranty jako „hrozbu pro národní bezpečnost" a 51 procent by nechtělo pracovat nebo žit hned vedle migranta.

Témata:  Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy