Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok po útoku ve Francii: Minuta ticha i hrůza v očích přeživších

Kondolence českých občanů Francouzům
Kondolence českých občanů Francouzům
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Přesně rok uplynul od chvíle, kdy teroristé při útocích v Paříži zavraždili 130 lidí. Zatímco přeživší se z hrůzných masakrů dodnes nevzpamatovali, jiní drželi minutu ticha a připomněli si padlé oběti.

Smuteční akce začala už den před prvním tragickým výročím teroristických útoků v Paříži, kdy v sobotu opět otevřel klub Bataclan, v němž přišlo o život zhruba 90 lidí. V klubu vystoupil britský zpěvák Sting a hned na úvod poprosil o minutu ticha za oběti. 

"Dnes večer máme dva úkoly. Vzpomínat a oslavovat život. Nikdy nezapomeneme," prohlásil Sting na úvod svého vystoupení. Připomněl tak tragickou událost, která silně otřásla životem lidí ve Francii a desítky rodin nadosmrti poznamenala.

Podle agentury AFP kvůli akci v Bataclanu policie posílila bezpečnostní opatření a návštěvníci se museli podrobit důkladným prohlídkám. Výtěžek z koncertu, který byl předem beznadějně vyprodaný, poputuje pozůstalým obětí.

Otřeseni jsou nejen obyvatelé Paříže, ale hlavně přeživší, kteří na vlastní kůži přežili řádění islamistů. Někteří z nich jsou masakrem natolik poznamenaní, že dodnes nejsou schopni chodit mezi lidi.

"Je to poprvé po roce, co jsem vyšel na veřejnost. Nechodím do kina, na koncerty, jen nakoupím a celou dobu sedím doma," svěřil se agentuře jeden z přeživších, který koncert navštívil.

Právě díky němu se rozhodl vrátit zpět k žovitu, který žil před masakrem. Uvědomil si, že 90 lidí se už na toto místo nikdy nepodívá. "Dnes večer se vracím k životu, který jsem vedl předtím," řekl agentuře AFP.

Mnoho lidí přineslo na koncert růže a vzpomínalo na mrtvé. "Bude to dojemný večer. Je dobře, že se Bataclan vrací zpět, není důvod to měnit," uvedla podle agentury před koncertem jedna z návštěvnic.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Francie

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy