Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharským prezidentem se stal Rumen Radev, premiér Borisov nabídl demisi

Rumen Radev
Rumen Radev
Foto: Radio Bulgaria

Sofia - Po zvolení údajně proruského kandidáta Rumena Radeva prezidentem Bulharska nabídl dnes premiér Bojko Borisov rezignaci. Pád vlády nejspíš povede k měsícům politické nejistoty a pravděpodobně bude znamenat předčasné parlamentní volby.

Bulharský premiér již v neděli prohlásil, že rezignuje v případě, že kandidát jeho strany v prezidentském klání prohraje. Radev porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou.

"Ve svém dopise poslancům premiér uvedl, že vláda bude nadále plnit své povinnosti až do zvolení nového kabinetu," stojí v dnešním prohlášení Borisovovy vlády zaslaném zákonodárcům v bulharském parlamentu.

Bývalý generál bulharského letectva Radev se na pět let ujme úřadu 22. ledna. Pravomoci prezidenta jsou podle bulharské ústavy značně omezené a hlava státu plní především reprezentativní funkci.

Témata:  Bulharsko Rumen Radev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy