Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko chystá síly územní obrany, mají čelit válce s Ruskem

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polsko by mělo do roku 2019 disponovat novými "jednotkami územní obrany" o síle 53.000 členů, mají v nich být především dobrovolníci. Pravidelná armáda čítá kolem 100.000 příslušníků.

Úkolem nových sil bude zajistit, aby země dokázala lépe čelit nebezpečí "hybridní války", kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině. První tři brigády mají být nasazeny na východě země v oblasti blízko hranic s Ruskem.

"V letošním roce by mělo vstoupit 3000 lidí do sil územní obrany, které budou pátou armádní složkou vedle regulérních vzdušných, pozemních, námořních a speciálních sil," řekl dnes ministr obrany Antoni Macierewicz.

""Do roku 2019 by měly nové obranné síly čítat 53.000 členů. Vytvoření těchto sil vyjde na 800 milionů eur," dodal Macierewicz s tím, že tyto jednotky představují levnější způsob, jak zvýšit obranné kapacity Polska.

"Vojenští profesionálové by měli tvořit šest až osm procent nových jednotek a měli by velet dobrovolníkům," upřesnila mluvčí ministerstva obrany Beata Berkowska. Dobrovolníci budou povoláváni na pravidelná cvičení a budou za to dostávat finanční odměny, dodala.

Témata:  Polsko Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy