reklama

Konstrukce ve tvaru obráceného písmene U váží přes 36 tisíc tun, je dlouhá 165 metrů a vysoká 110 metrů. Nad trosky jaderného reaktoru se bude přesouvat čtyři dny.

Kryt byl v nezamořené zóně sestaven 327 metrů od reaktoru, tuto vzdálenost tak musí nyní překonat. Podle agentury Interfax se o dopravu krytu stará 224 hydraulických zvedáků, které konstrukci posouvají postupně po 60 centimetrech. 

Celý přesun má podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), která operaci dozoruje a vede, zabrat 40 hodin čistého času. 

Po dokončení operace práce na masivním krytu nekončí. Následně bude utěsněn speciálními hermetickými membránami tak, aby pod ním mohl být demontován dřívější sarkofág starý 30 let. 

Černobylský štít je největší pohyblivá stavba, která kdy byla postavena. Konstrukci vyrobilo konsorcium francouzských firem a stavba byla zahájena v roce 2012. Kryt byl nejprve nejprve smontován do dvou částí, které musely být vzájemně propojeny.

Cena konstrukce se vyšplhala na 1,5 miliardy eur a má mít životnost sto let. "Přesun krytu je začátek konce 30 let boje s následky nehody v roce 1986. Uznání za stavbu této jedinečné budovy patří týmu inženýrů a stavbařů. Je to historický krok ke zlepšení bezpečnosti životního prostředí na celém světě a v černobylské zakázané zóně," sdělil médiím ukrajinský ministr pro ekologii a přírodní zdroje Ostap Semerak.