Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastoupí nová generace teroristů? Islámský stát tvoří Západu další vrásky

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Koncem roku 2014, krátce předtím, než irácký Mosul obsadili bojovníci extremistické organizace Islámský stát (IS), se podle Michaela Rubina na každém rohu města nacházeli dětští uprchlíci ze Sýrie a soupeřili mezi sebou v prodeji cukrovinek a papírových ubrousků, zatímco je zpovzdálí sledovali mračící se rodiče. Mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institute, který dříve působil jako blízkovýchodní analytik na americkém ministerstvu obrany, v komentáři pro server Commentary Magazine varuje před škodami, které teroristé napáchali mezi mladou arabskou generací.

Násilí permanentně poškozuje psychiku

V době, kdy Rubin naposledy Mosul navštívil, bylo město plné špinavých, hladových a mnohdy i zmrzačených dětí. "Mnoho z nich zažilo v Sýrii hrozné věci, ale ty jizvy ještě nebyly viditelné," konstatuje expert.  

V letech, kdy Mosul ovládal IS, se děti z tohoto druhého největšího iráckého města se přidaly do řad svých traumatizovaných syrských vrstevníků, konstatuje expert. Dodává, že ti, kteří uprchli, trpěli akutním ponížením, jelikož etnickým Arabům se dostalo necitlivého zacházení ze strany kurdských bezpečnostních sil.

Proti tomu děti patřící k menšinám, které padly do područí IS, často viděly, jak jsou stříleni jejich rodiče, připomíná Rubin. Doplňuje, že v případě jezídů bylo mnoho dětí také znásilněno či jinak zneužito.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Svět mobilizoval zdroje, aby pomohl uprchlíkům a obětem sexuálního násilí IS, byť aktivisté budou argumentovat, že daná pomoc není dostatečná, uvádí analytik. Kritizuje, že totální absence plánu, jak řešit kolektivní trauma, které utrpěly sunnitské arabské děti pod vládou IS, je však často zcela ignorována. 

"Když je sedmiletý chlapec nucen sledovat shazování gayů z budov a řezání hlav na ulicích, může to permanentně zjizvit jeho psychiku," varuje Rubin. Podotýká, že stažení dívek ze škol a jejich praktické uzavření doma také působí nenávratné poškození.   

Navíc ti, kdo chodili do škol IS, byli vystaveni značné indoktrinaci, zdůrazňuje expert. Domnívá se, že ta s ohledem na jejich věk může mít na dané jedince nevratný dopad.

Neviditelné trauma

V roce 2002 Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí odhadovalo, že 42 procent celé afghánské populace utrpělo post-traumatický stres v důsledku dlouhých let války a násilí, připomíná analytik. Deklaruje, že v tomto směru není Afghánistán nijak výjimečný a míra tamního násilí nezbytně nepřevyšuje to, co zažilo obyvatelstvo vystavené vládě IS.

"Pokud američtí vojáci s podpůrnou sítí mohou trpět post-traumatickým stresovým syndromem, takový stres a sledování hrozivých násilností může mít ještě větší dopad na děti," soudí Rubin. Odkazuje, že mnoho psychologů píše o tzv. neviditelném traumatu, které děti utrpí ve válce.  

Navzdory veškerému plánování a nákladům v řádu miliard dolarů, navzdory všem diskuzím, co může v Mosulu nastat, Obamova administrativa a koalice, kterou dala dohromady, doposud učinila jen velmi málo pro řešení traumatu, který utrpěly tamní děti, nelíbí se odborníkovi.  

Rubin tvrdí, že se nejedná o čistě humanitární problém nebo otázku, která není v bezpečnostním zájmu Spojených států. "Traumatizovaná či psychicky narušená mládež otrlá vůči násilí bude pravděpodobněji sama v dospělosti násilí páchat," varuje expert. Míní, že děti z Mosulu vystavené radikální indoktrinaci představují pomyslné křesadlo.     

Otázky spojené s psychickým zdravím zřejmě nebudou v popředí agendy Trumpovy administrativy, předvídá odborník, ale dodává, že trvalá porážka IS vyžaduje víc než totální vybombardování Rakky. Nezbytné tak bude nejen poskládat dohromady fyzické trosky, které zbyly po tvrdých bojích, ale také řešit psychické poškození, které IS napáchal na generaci mladých, uzavírá Rubin.    

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy