reklama

Na Dni podnikatelů zmínil ekonomickou diplomacii či pracovní síle. Navrhl také redukci některých zbytečných výdajů státního rozpočtu. A na závěr přidal jednu perličku. „Poslední poznámka, já mám hrozně rád bonmoty, přátelé, a ani dnes jednomu neuniknete. Není zcela vyloučeno, že se v budoucnosti stanu přítelem tří prezidentů, amerického, ruského a čínského, kdo to má?" uvedl Zeman.

Odkazoval tak na svoje dobré vztahy s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, který na konci března zavítal do Prahy. Jeho návštěva vyvolala velké kontroveze, do ulic vyšly stovky demonstrantů, kteří poukazovali třeba na porušování lidských práv v Číně. Symbolem protestů se stala tibetská vlajka, která byla vyvěšena v oknech pražských bytů i některých institucí.

Otázka Číny pak byla opět hojně diskutována v říjnu, kdy do České republiky přijel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Poprask vyvolal především ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který se s dalajlámou oficiálně setkal na půdě svého úřadu. V reakci na to podepsali čtyři nejvyšší ústavní činitelé prohlášení o Číně, které rozdmýchalo další vlnu nevole.

Vztahy Miloše Zemana a Ruska jsou tématem dlouhodobým, naposledy se o nich více hovořilo v souvislosti konferencí Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou pořádal podnikatel Vladimir Jakunin, stoupenec a blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina, který byl po ruské anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA.

Česká hlava státu se také netajila tím, že v amerických prezidentských volbách by volila republikána Donadla Trumpa. Po volbách Zeman Trumpovi zaslal dopis, ve kterém mimo jiné napsal: „Mí političtí oponenti mě nazývali „českým Donaldem Trumpem", protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku."