Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Islámský stát je zoufalý. Nechci se zabít, křičí bojovníci

Nechci se vyhodit do vzduchu, volá zoufalý bojovník Islámského státu
Nechci se vyhodit do vzduchu, volá zoufalý bojovník Islámského státu
Foto: YouTube

Mosul - Pešmergští bojovníci se před několika dny zmocnili iráského města Bašika, které leží nedaleko Mosulu. Při bojích bylo zajato několik bojovníků Islámského státu, ne všichni se ale dobrovolně chtějí vzdát. Jak to vypadá přímo při zajímání radikálů, ukazuje video zveřejněné britským serverem The Independent.

Pešmergové mají Bašiku plně pod kontrolou, podle zástupce kurdské správy tam začali odstraňovat miny. Kurdové na radikály bránící Bašiku zaútočili minulé pondělí od severu. „Ráno se několik teroristů skrývalo v domech a chystali se utéci, třináct z nich bylo zabito," sdělil zástupce kurdské správy. Sedm dalších radikálů se ukrývalo v tunelech a na útěku byli zraněni.

Zajetí jednoho z bojovníků IS zachytily také kamery. Militantní bojovník kurdské vojáky už z dálky uklidňuje, že nemá v plánu spáchat sebevražedný útok. Právě na tuto taktiku přitom IS při bojích často spoléhá. Vojáci proto byli extrémně opatrní.

„Nebojte se, nevyhodím se do vzduchu," říká džihádista, který se vynořuje z domu nedaleko Mosulu. Následně je zajat Pešnergy, kteří si navzdory jeho ujisťování dávají velmi dobrý pozor na každý jeho pohyb.

Video původně zveřejnila televize Rudaw, kurdský zpravodajský kanál, který uvedl, že, záběry získal od kurdských sil v Bašice v severním Iráku. Smínek, který pravděpodobně vznikl 8. listopadu, ukazuje skupinu kurdských vojáků, kteří se snaží přesvědčit bojovníka IS, aby vyšel z budovy a vzdal se.

„Nezabijeme tě. Pojď ven," křičel jeden voják na nepřátelského bojovníka. „No tak, tvoji přátelé jsou tu se mnou. Už se vzdali. Jmenují se Hazim Minuh. Je s námi i Abu Mustafa."

Když muž vyjde ven a zamíří přímo ke skupině, Pešmergové zpanikaří a křičí na něj, aby se otočil, vytáhl košili a dokázal, že na sobě nemá výbušnou sebevražednou vestu nebo opasek. Když vidí, že nemá žádné zbraně, chytí ho za zápěstí a vyvedou ho ven z nádvoří. Vězeň arabsky říká: „Uvnitř jsou tři nebo čtyři další. Jsou stále naživu. Nechtějí se vzdát."

Kurdští bojovníci také tvrdí, že ve městě našli síť tunelů používaných džihádisty IS. Generálmajor Iskandar Hajji, místní velitel Pešmergů, sdělil agentuře AFP: „Bojovníci IS se chrání před leteckými údery koalice tím, že se skrývají v tunelech. Máme s těmito tunely problém - nemůžeme dělat nic jiného, než čekat, až vyjdou, abychom s nimi mohli bojovat."

Témata:  Irák Kurdové Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy