Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku byli zadrženi dva Češi, prý bojovali v Sýrii

Markéta Všelichová
Markéta Všelichová
Foto: Reprofoto

Ankara/Praha - Turecké úřady ve středu zadržely dva Čechy, kteří se snažili v provincii Şirnak překročit hranici se Sýrií. Podle tureckého serveru Daily Sabah jde o bojovníky milic syrských Kurdů YPG.

Dva Češi - Markéta Všelichová a Miroslav Farkas - se prý pokusili překročit hranici na jihovýchodě Turecka. Podle Daily Sabah je Turci zadrželi při své první operaci proti zahraničním bojovníkům YPG.

Farkas a Všelichová se svou pomocí kurdským milicím na severu Sýrie v minulosti nijak netajili a o své činnosti poskytli českým médiím řadu rozhovorů.

Mladá dobrovolnice Všelichová se do oblastí zasažených Islámským státem podívala už několikrát. Naposledy se vydala do syrského Kurdistánu – Rožavy, kde podporovala se zbraní v ruce kurdské jednotky válčící s Islámským státem.

Farkas působil jako technik a vrtař ve dvou misích na Haiti v roce 2013. Dříve působil v cizinecké legii.

Zadržený Čech je údajně odstřelovačem, žena se v řadách kurdských jednotek, které v severní Sýrii bojují proti organizaci Islámský stát (IS), podílela na logistice a zdravotní péči. Koordinovala prý také cesty dalších "dobrovolníků-teroristů" z Evropy do Sýrie, tvrdí citovaný turecký zdroj.

Mezi Kurdy měl Farkas podle Daily Sabah krycí jméno Serxwebun Botan a Všelichová používala označení Zelane Botan.

Témata:  Turecko Češi Sýrie Češi zadržení v Turecku Markéta Všelichová Miroslav Farkas

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy