Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zadržení v Turecku prý chtěli v Sýrii pomáhat Kurdům

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Praha/Ankara - Čech Miroslav Farkas obviněný v Turecku z příslušnosti k teroristické organizaci v minulosti tvrdil, že chce v kurdských oblastech Sýrie pomáhat hlavně dětem.

Češka Markéta Všelichová, kterou turecké úřady zadržely a obvinily spolu s Farkasem, v rozhovoru poskytnutém v létě iDnes.cz prohlásila, že do severní Sýrie ji zavedla nejprve zvědavost, následně se rozhodla lidem na místě pomáhat.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová dnes ČTK řekla, že Farkas a Všelichová byli zadrženi při pokusu o přechod hranice z Turecka do Iráku. Turecký server Daily Sabah předtím informoval, že Češi byli zadrženi při pokusu o překročení hranice ze Sýrie. Turecká provincie Şirnak sousedí se Sýrií i s Irákem.

Farkas podle dřívější zprávy Echo24.cz založil před rokem humanitární organizaci na pomoc kurdským dětem na severu Sýrie a vložil do ní výtěžek z prodeje svého majetku. Před tehdy chystaným odjezdem do Sýrie prý počítal s tím, že se nemusí do vlasti vrátit. "Pomáhat na místě chci nejvíce dětem a to především ve vesnicích, které jsou osvobozené kurdskými silami," uvedl Farkas.

Na svém facebookovém účtu Farkas minulý týden ve středu napsal, že se chystá do Rojavy, což je označení pro Kurdy ovládané oblasti na severu Sýrie.

Všelichová letos v srpnu v rozhovoru s iDnes.cz řekla, že se v Sýrii účastnila dobývání některých vesnic obsazených Islámským státem (IS).

Témata:  Miroslav Farkas Markéta Všelichová Češi zadržení v Turecku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy