Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Německu neudělil americkému vojákovi azyl

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Mnichov/Washington - Soud v Mnichově dnes zamítl žádost o azyl, kterou v Německu podal americký voják.

Už před lety zběhl ze základny na jihu Německa a uvedl, že má obavy ze zapojení do válečných zločinů. Německá justice ale dospěla k závěru, že voják nevyužil veškerých možností, jak opustit armádu. Uvedla to agentura AP.

Devětatřicetiletý Američan Andre Shepherd zběhl z vojenské základny v roce 2007. Tvrdí, že se chtěl vyhnout návratu do Iráku, kde se bál, že by byl zapojen do válečných zločinů.

Shepherd, který byl mechanikem vrtulníků Apache, má v Německu trvalý pobyt, neboť je ženatý s Němkou. S žádostí o azyl se nejprve obrátil na německé úřady a po jejich odmítnutí na soud.

Správní soud v Mnichově ve svém rozhodnutí mimo jiné uvedl, že Shepherd do americké armády narukoval opakovaně.

Témata:  Německo U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.