Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Pružná solidarita" by měla nahradit uprchlické kvóty, zní ze Slovenska

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava/Brusel - Slovensko, které nyní předsedá EU, přišlo ve čtvrtek večer s návrhem na řešení migrační krize. Ministr vnitra Robert Kaliňák hovoří o "pružné solidaritě", která by měla nahradit povinné kvóty.

Podle Kaliňáka byla diskuse mezi jeho kolegy u večeře velmi otevřená. Při příchodu na dnešní jednání ministrů vnitra v Bruselu novinářům řekl, že ani pozici Itálie či Německa neviděl ve čtvrtek večer jako odmítavou. "Nejen oni, ale i další země si jednoznačně daly cíle, které má nová reforma dublinského systému naplnit," poznamenal.

O konceptu "pružné solidarity", která by nahradila povinné přerozdělování migrantů, hovoří slovenští politici od zářijového neformálního summitu 27 zemí EU v Bratislavě. Základem je úvaha, že by země, které nechtějí přerozdělování migrantů, například více přispívaly na ochranu vnějších hranic unie.

Maltský ministr vnitra Carmelo Abela poznamenal, že čtvrteční neformální diskuse byla užitečná. "Je zjevné, že spolu nesouhlasíme na sto procent. Ale je správné o těchto věcech diskutovat. Protože, koneckonců, migrace je problémem pro všechny členské země," řekl dnes novinářům.

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos dnes ke slovenské představě poznamenal, že slovo "solidarita musí mít pro každého stejný význam".

Témata:  Slovensko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy