reklama

Ačkoliv školní rok začal oficiálně v září, je to až tento týden, kdy se školáci z Qayyarah mohou znovu učit ze standardních učebnic, které byly nahrazeny učebnicemi IS s cílem vymýt mozek celé generaci.

„ Jsme šťastní, že jsme zpátky ve škole," prohlásil osmiletý Iman, který podobně jako jeho vrstevníci přestal chodit do školy po tom, co si je uzmul IS. „ Chtěli po nás, abychom přišli, ale my nechtěli, protože nevíme, jak studovat v jejich jazyce, v jazyce násilí."

Podle výpovědi místních, IS po tom, co ovládl oblast v létě 2014, zpočátku nechával školy na pokoji. Později však zakázal ty předměty, které považoval za ne-islámské, jako je geografie, historie a občanská nauka, a začal používat školy jako náborové tábory. Matematické příklady tak získaly velmi militantní podobu. Jeden příklad např. zní: jedna kulka plus dvě kulty se rovná kolika kulkám?

Většina rodičů proto raději přestala posílat své děti do školy a mnoho žáků, kteří byli už dostatečně staří, aby se mohli rozhodovat sami za sebe, opustili školu dobrovolně. Výsledkem je, že většina dětí jsou dva stupně pozadu. Díky násilnému jednání IS se školy v Qayyarah též potýká s nedostatek učitelům. Na 80 žákyň v dívčí škole připadá jen jeden učitel.

Podle ředitelky školy, která si přála zůstav v anonymitě, byla škola pravidelně navštěvována mravnostní policií IS, známou jako Hisba, za účelem zajištění dodržování přísných pravidel oblíkání pro dívky a ženy. Učitelům též bylo vyhrožováno smrtí, jestliže by nedorazili do práce, ačkoliv tam na konci už žádní žáci nebyli.

Podle Farouq Mahjoub, asistentky ředitele střední školy pro chlapce, se děti chovají agresivněji než dříve. Hry, které hrají, jsou plné násilí. Intoxikace IS se projevuje v chybějících počtech žáků. Mahjoub uvádí, že 10 jejích žáků se přidalo k IS. V dívčí škole zase chybí žákyně, jejichž mužští příbuzní byli spojeni s IS a nejsou již více vítáni v Qayyarah.

Podle Mahjoub to bude trvat minimálně pět let, než se povede napravit škody napáchané IS. Děti byly svědky drsných metod IS, který neváhal pověsit na veřejná prostranství těla svých oponentů pro výstrahu ostatním. 11 let starý Thamer viděl, jak lokální člen IS Abu Suleiman byl zlynčován po tom, co irácké síly dobyly město. Jeho mozek a srdce vyvalilo se z jeho těla, popisuje Thamer. „ Pomstili se na něm. Bylo to správné. Byli jsme šťastní."