Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva udělá vše pro udržení strategické rovnováhy ve světě, včetně vývoje nových zbraní, prohlásil Putin

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Prezident Vladimir Putin se dnes sešel v Soči se špičkami ruských ozbrojených sil. Prohlásil, že Moskva udělá vše pro udržení strategické rovnováhy ve světě, včetně vývoje nových zbraní.

"Budeme i nadále dělat vše nezbytné pro zachování strategické rovnováhy sil," citovala Putina agentura TASS. Pokusy tuto rovnováhu narušit označil za "krajně nebezpečné" a dodal, že vytvoření strategické rovnováhy koncem 40. a během 50. let umožnilo světu vyhnout se velkým ozbrojeným konfliktům.

"Naším úkolem je účinně neutralizovat jakékoli vojenské hrozby vůči bezpečnosti Ruska, včetně těch, které jsou spojené s vytvořením strategické protiraketové obrany, s realizací koncepce globálního úderu, s vedením informační války," uvedl rovněž Putin.

Zvláštní pozornost je věnována takzvaným zbraním založeným na nových fyzikálních principech, které umožňují selektivní, velmi přesné zasahování klíčových prvků zbraní a infrastruktury nepřítele.

Vojenští činitelé už nějakou dobu hovoří o tom, že Rusko vyvíjí nové hlavice balistických raket, které budou schopny při letu k cíli provést prudké manévry a vyhnout se tak nepřáteli.

Témata:  Vladimír Putin Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy