reklama

Putin se dnes setkal se špičkami ruských ozbrojených sil v Soči. „Budeme i nadále dělat vše nezbytné pro zachování strategické rovnováhy sil," citovala Putina agentura TASS. Pokusy tuto rovnováhu narušit označil za „krajně nebezpečné" a dodal, že vytvoření strategické rovnováhy koncem 40. a během 50. let umožnilo světu vyhnout se velkým ozbrojeným konfliktům.

Rusko podle Putina stejně jako jiné státy pracuje na nejmodernějších zbraňových technologiích, včetně laserových, hypersonických a robotických. Zvláštní pozornost je při tom věnována takzvaným zbraním založeným na nových fyzikálních principech, které umožňují selektivní, velmi přesné zasahování klíčových prvků zbraní a infrastruktury nepřítele.

„Naším úkolem je účinně neutralizovat jakékoli vojenské hrozby vůči bezpečnosti Ruska, včetně těch, které jsou spojené s vytvořením strategické protiraketové obrany, s realizací koncepce globálního úderu, s vedením informační války," uvedl rovněž Putin, který je jako hlava státu i vrchním velitelem ruských ozbrojených sil.

O konkrétních zbraních nemluvil, avšak vojenští činitelé už nějakou dobu hovoří o tom, že Rusko vyvíjí nové hlavice balistických raket, které budou schopny při letu k cíli provést prudké manévry a vyhnout se tak nepřátelské obraně.