Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko chce dál debatovat o solidaritě v EU, v prosinci země dostanou materiály

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Už v prosinci budou mít členské země k dispozici a další debatě podrobnější materiál o vzájemné "efektivní solidaritě" v migrační krizi. Předpokládá to Slovensko, které v současné chvíli předsedá Evropské unii.

Po dnešní diskusi ministrů vnitra osmadvacítky to řekl slovenský ministr Robert Kaliňák. Slováci ve čtvrtek neoficiálně nabídli ostatním zemím svou představu alternativ k povinnému přerozdělování žadatelů o azyl a čekají nyní, že také ostatní státy přijdou s dalšími nápady.

Čtvrteční večerní ministerská debata by mohla být „startovním výstřelem"," myslí si Kaliňák. „Možností, jak se každá země může zapojit do pomoci státům postiženým krizí, je daleko víc," dodal. Státy osmadvacítky jsou podle něj poměrně daleko v diskusích o navržených změnách týkajících se například vylepšení unijního systému registrací žadatelů o azyl či transformace stávajícího Evropského azylového úřadu (EASO).

Evropská komise letos v reakci na migrační krizi navrhla reformu takzvaného dublinského systému, tedy způsobu, jakým EU řeší žádosti o azyl. Součástí byla i představa trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl v případě, že v budoucnu by některá země unie byla žadateli zahlcena tak, že by věc sama nezvládala.

Plánované jednorázové přerozdělení žadatelů z Itálie a Řecka, které bylo loni schválena přes odpor států střední Evropy, ale zatím neprobíhá tak, jak by mělo. Z dohodnutých 160.000 lidí bylo do ostatních států unie po roce trvání dvouletého programu a přes opakované výzvy Evropské komise relokováno méně než 10.000 běženců.

„Členské země se zastavily na tom, jak pojímat solidaritu a odpovědnost. Vytvořilo se několik táborů s státy zůstaly zaklesnuty v blocích," řekl dnes ČTK náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček.

Bratislava proto podle něj hledá způsob, jak diskusi mezi unijními státy znovu rozproudit. „Solidarita má mnoho podob - materiální, personální, finanční a další - a každý ze států by měl nabídnout tu složku, které je nejlépe schopen se zhostit," popsal uvažování slovenského předsednictví EU Nováček, který na jednáních Česko zastupuje.

Solidarita musí být především efektivní, připomněl dnes eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos. „Systém musí pracovat dlouhodobě. Musí také posilovat důvěru," poznamenal.

Na návrh německého ministra vnitra Thomase de Maiziera vznikne podle informací ČTK pracovní skupina, v níž budou zastoupeny skupiny unijních zemí, které mají v migrační krizi společné zájmy. Právě tato skupina by měla začít pracovat už příští týden a do prosince posunout nynější slovenský návrh do nové a obsáhlejší podoby. Do června, tedy do konce práce příštího maltského předsednictví EU, by pak mohl být na stole finální a pro všechny přijatelný návrh reformy dublinského systému.

Témata:  EU Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy