Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko rozmístí v Kaliningradu rakety Iskander a protiraketový systém S-400

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: mil.ru

Moskva - Šéf branného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov dnes oznámil, že Rusko v reakci na raketový deštník Spojených států rozmístí v oblasti Kaliningradu protiraketový systém S-400 a balistické rakety Iskander.

O rozmístění mobilních raket krátkého doletu Iskander informovalo ruské ministerstvo obrany už v říjnu. Podle tehdejšího prohlášení ale šlo o dočasné opatření během probíhajícího vojenského cvičení. K podobnému kroku se Rusko "v rámci bojové přípravy" uchýlilo už loni i předloni.

Ozerov ruské agentuře RIA Novosti řekl, že "symetrickou" odpovědí na americký protiraketový systém může být i rozmisťování ruských zbraní schopných zasáhnout území třetích států, kde se americké vojenské objekty nacházejí.

K aktivitám NATO se vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Západ podle něj záměrně hledá vnějšího nepřítele, aby "udržel kázeň" v atlantickém společenství. "Když se stát stane členem NATO, je pro něj těžké protivit se tlaku tak velké země, jakou jsou Spojené státy," řekl šéf Kremlu.

Témata:  rakety Iskander-M NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy