Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin ostře: Západ nechápu, ale budeme se bránit

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rozhodnutí, která jsou přijímána v rámci Severoatlantické aliance (NATO), ruský prezident Vladimir Putin nechápe. Přesto je podle něj Rusko nutno přijímat odvetná opatření.

Podle Ruského prezidenta Západ cíleně hledá nepřátele, aby mohl udržovat disciplínu ve svých státech. Podotkl také, že objevení jednotek USA a NATO na vojenské námořní základně v Sevastopolu by mohlo mít velmi vážné následky.

"Samotná základna nic neznamená, chci ale zdůraznit, proč tak ostře reagujeme na rozšiřování NATO. Znepokojuje nás totiž způsob přijímání rozhodnutí. Když se stane země členem NATO, je pro ni velmi těžké čelit nátlaku ze strany takové velké země, jako je USA," vysvětlil podle ruských médií Putin.

Dodal, že v takových zemích se může objevit cokoliv. "Systémy protiraketové obrany a nové základny, klidně i nový útočný komplex. A co máme dělat my? Musíme v této souvislosti přijímat protiopatření, to znamená obrátit naše raketové systémy proti těm objektům, které nás podle našeho názoru začínají ohrožovat," přiznal Putin v interview v pořadu Ukrajina v ohni.

Dodal také, že nechápe logiku ruských partnerů. "Někdy se zdá, že potřebují udržovat podřízenost a disciplínu ve svém vlastním západním světě. K tomu je zapotřebí vnější nepřítel, ale Írán se k tomu moc nehodí," míní Putin.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy