Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paradox brexitu: Podpora Evropy vzrostla, další odchody z EU nehrozí

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - V celoevropském průměru by v referendu o dalším setrvání v EU podle průzkumu německé Bertelsmannovy nadace hlasovalo pro 62 procent dotázaných. Brexit tak posílil podporu evropského projektu.

V březnu podporovalo členství své země v Evropské unii jen 57 procent. Podle nadace se na výsledcích průzkumu zjevně projevilo referendum, v němž si obyvatelé ostrovního království odhlasovali brexit.

Podpora EU se v samotné Británii zvýšila. Ještě v březnu se na stranu evropského bloku postavilo jen 49 procent dotázaných. V srpnu už si zůstat součástí evropské osmadvacítky přálo 56 procent respondentů.

V Německu podpora EU stoupla o osm procentních bodů z 61 v březnu na 69 v srpnu, v Polsku dokonce o devět procentních bodů na 77 procent.

V Itálii by v případném referendu o setrvání země v EU v březnu hlasovalo 50 procent respondentů, o pět měsíců později 51. Ve Francii ve stejnou dobu podpora EU vzrostla o čtyři procentní body na 54 procent.

Jen ve Španělsku oproti počátku roku vztah k EU ochladl a to o tři procentní body. V referendu by další členství v unii ale podpořilo 68 procent respondentů.

Témata:  EU průzkumy Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy