Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barmě došla trpělivost? Armáda likviduje muslimské vesnice, varuje HRW

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Neipyijto - Podle Human Rights Watch bylo v pěti vesnicích, které v Barmě obývá muslimská menšina Rohingů, tento měsíc zničeno 1250 budov. Podle vlády lidskoprávní organizace událost zveličuje.

Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Tvrdí, že to jsou nelegální přistěhovalci ze sousedního Bangladéše, ačkoli žijí v zemi už po generace.

HRW odkazuje na nejnovější satelitní snímky s vysokým rozlišením z Arakanského státu, který obývají Rohingové. Rozsah škod je mnohem větší, než se původně předpokládalo. Minulý týden snímky zaznamenaly na 430 zničených domů. HRW již vyzvala barmskou vládu a OSN, aby začaly situaci nezávisle vyšetřovat, uvedla agentura AP.

Mluvčí barmského prezidenta Zo Tchej nařkl mezinárodní média z toho, že situaci v Arakanském státě překrucují. V této oblasti, která leží nedaleko hranic s Bangladéšem, bylo minulý měsíc zabito nejméně devět policistů. Barmská vláda tam po útocích na policisty podnikla rozsáhlé vojenské operace.

Vláda přiznala, že během těchto operací použila bitevní vrtulníky. Podle zpravodajského serveru BBC ale úřady z ničení domů viní radikální příslušníky rohingské menšiny, jejichž cílem je prý "přitáhnout mezinárodní pozornost".

Minulý týden v pátek OSN upozornila na zhoršující se situaci v oblasti, kde Rohingové žijí. Desetitisíce lidí během bezpečnostních operací utekly ze svých domovů.

Témata:  Barma Human Rights Watch muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy