Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Název Czechia zaujal západní svět. Češi trpí krízí identity, píše New York Times

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Londýn - Pojmenování Czechia jako překlad názvu Česko zaujal řadu anglosaských médií. Všímají si i toho, že jsou Češi v názorech na nový mezinárodní název rozděleni.

Bulvární deník Daily Mail uvádí, že jedním z důvodů návrhu je fakt, že někteří lidé ve světě stále mylně označují Českou republiku za Československo, což by jednoslovný název měl podle iniciátorů změnit.

The Guardian srovnává změnu názvu s proměnou Řehoře Samsy, hlavního hrdiny Kafkovy povídky Proměna, který se změnil z člověka v obřího brouka. "Až se obyvatelé České republiky v pátek ráno probudí - možná z divokých snů - možná zjistí, že je něco jinak," píše deník, podle něhož však na rozdíl od Samsy Češi zažijí "proměnu celonárodních rozměrů".

Britská stanice BBC připomíná, že některé světoznámé české produkty - například pivo Pilsner Urquell či hokejová reprezentace - používají ke svému anglickému označení slovo Czech, které je fakticky přídavným jménem označujícím "český".

"Češi, kteří byli dlouhá staletí zmítáni mezi východem a západem, dlouhodobě trpí krizí identity," uvádí svůj článek americký deník The New York Times. Liberální newyorský list připomíná omyly některých analytiků, kteří v roce 2013 po bombovém útoku na Bostonský maraton zaměňovali zemi původu bratrů Carnajevových, čečenských atentátníků, za Českou republiku.

Název Czechia sice právě záměnu s kavkazskou republikou nemusí vyřešit a podle některých kritiků bude zmatek dokonce ještě větší, přinejmenším v angličtině však bude podle iniciátorů změny název přátelštější než Czech Republic, píše list.

"Celé tyhle manévry kolem přejmenovávání připomínají ocas, který vrtí psem... Jméno Czechia není ani sexy, ani rock´n´roll," prohlásil podle The New York Times výtvarník David Černý, podle něhož je v současnosti problém to, co se děje se zemí samotnou, než její jméno.

Témata:  Česká republika Velká Británie noviny a tisk

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy