Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nás může rozdrtit, přiznala Ukrajina

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Poslanec Nejvyšší rady a velitel pluku Azov Národní gardy Ukrajiny Andrej Bileckij poslal ozbrojeným ukrajinským sílám v Donbasu nelichotivý vzkaz. Tvrdí, že mohou být ruskou armádou zničeny během jedné vteřiny.

Bileckij v rozhovoru pro Apostrof prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly v Donbasu mohou být velmirychle zničeny ruskou armádou. Ukrajinští vojáci totiž podle něj trpí nejen nedostatkem motivace a morálky, ale i nedostatkem výzbroje.

"Pokud bude Rusko chtít, vše změní během jedné vteřiny. Když nebude chtít, tak nezmění nic. To jediné, o čem je možné reálně hovořit, tato situace demoralizuje vojáky. Morálka je nízká. Pokud, nedej bože, se Rusko rozhodne vše změnit, tak se znova vykoupene v krvi," řekl Bileckij.

Konflikt na východě Ukrajiny trvá od anexe Krymu Ruskem a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl v dohledné době zmírnit. Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že povstalci podporovaní Ruskem disponují v Donbasu 700 ruskými tanky, 1250 dělostřeleckými systémy, víc než tisícovkou obrněných transportérů s 300 raketometů.

Bojových operací v Donbasu se podle něj od roku 2014 zúčastnilo 280.000 ukrajinských vojáků, přes 2500 z nich zahynulo. Celkem si boje vyžádaly kolem 9600 mrtvých.

Uvedl také, že ruská agrese na východě Ukrajiny potrvá dlouho, ale Ukrajina „se nevzdá". Jestli ale chce přežít jako nezávislý stát, musí ročně věnovat na obranu nejméně pět procent svého hrubého domácího produktu.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.