Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Mosulu uprchlo kvůli bojům 68 tisíc civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Podle nové statistiky OSN opustilo své domovy kvůli bitvě o Mosul už přes 68 tisíc Iráčanů. Uprchlíků přibývá v posledních dnech rychleji, protože fronta se pomalu přesouvá k centru města.

Přesto je uprchlíků mnohem méně, než se před zahájením ofenzivy čekalo. Hovořilo se tehdy o statisících lidí. "Do této chvíle odešlo 68.550 lidí, kteří potřebují humanitární pomoc," oznámil Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) při OSN.

Armáda se snaží dostat do další mosulské čtvrti, ale podle velitele speciální jednotky, která postupuje jako první, se IS urputně brání. Radikálové podle generála Hajdara Fázila používají rakety a minomety, zatímco vojáci se snaží dostat do hustě obydlené čtvrti Zahúr.

Ve čtvrtích, které vojsko na východě města už obsadilo, na několik dní postup zastavilo, protože IS se snažil armádu zadržet s pomocí sebevražedných atentátníků.

Kromě armády v okolí Mosulu bojují také kurdské a šíitské milice a irácké síly podporuje mezinárodní letecká kolice. Při bombardování v pondělí její letadla zničila most přes Tigris na jihu města.

Témata:  Irák Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy