reklama

Podle autora rezoluce, estonského poslance a exministra zahraničí Urmase Paeta, není unie vybavena na to, aby mohla čelit současným hrozbám. "Většina zemí škrtala rozpočty (na obranu) a spolupráce členských zemí v této oblasti je pouze nahodilá. Členské státy rovněž spoléhají na pomoc USA," řekl.

Europoslanci v rezoluci navrhli například vznik operačního štábu, jehož cílem by bylo plánovat a velet při řešení krizí, a vytvoření mnohonárodních bojových jednotek.

Podle českého europoslance Jana Zahradila z frakce konzervativců a reformistů (ECR) však představuje jedinou funkční bezpečnostní strukturu NATO. "Proto se musíme v první řadě soustředit na to, abychom plnili závazky vyplývající z našeho členství. Jakékoli vytváření paralelních struktur je nejen nesmyslné, ale přímo nebezpečné," sdělil.

Podle oficiálního stanoviska ECR by totiž vytvoření obranné unie vedlo k tomu, že by se Evropa vzdálila Spojeným státům, což "je přesně to, o co dlouhodobě usiluje Rusko". Někteří poslanci oponovali, že "militarizace" unie by byla kontraproduktivní.