Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milán se hroutí pod náporem migrantů. Vláda musí zasáhnout

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Milán - Italská vláda plánuje vyslat 150 vojáků do Milána, město se totiž doslova hroutí kvůli přílivu migrantů. Ministr vnitra Angelino Alfano dodal, že chce zdvojnásobit počet důstojníků ve městě, aby bylo možné zvládnout chaos.

Alfano podle serveru Express uvedl, že chce pošle do Milána dalších 150 vojáků, kteří mají pomoci tamní policii. Milánští strážníci jsou podle něj už tak na nejvyšším stupni pohotovosti. „Když jsem se stal ministrem, bylo tu jen 400 důstojníků. Cílem je jejich počet zdvojnásobit," uvedl.

Ministr promluvil na bezpečnostním summitu v Miláně, kde starosta města Giuseppe Sala prosil, aby vláda zasáhla poté, co město doslova zaplavili migranti. „Pracujeme na prevenci a přijali jsme opatření tam, kde bylo potřeba. Proto jsme požádali vládu, aby zvýšila počet vojáků, které jsou již ve městě," uvedl starosta.

Během summitu bylo také rozhodnuto, že armáda bude přesměrována z Říma do Milána, kde bude pomáhat se zvládáním krize. Starosta a ministr potvrdili, že armáda bude mít na starosti „dozor na citlivých místech", zatímco policie se bude starat o další klíčová místa, jako jsou hlavní vlakové stanice, kde se gangy migrantů shromažďují.

„Věříme, že při použití smíšených hlídek a dalších vojenských důstojníků bude posílena bezpečnost na těch nejdůležitějších cestách a místech, kde se setkávají lidé," uvedl starosta Sala.

Oznámení přichází poté, co mezi migranty z Filipín přímo v ulicích Milána vypukla šarvátka, ve které cizinci používali i nože.

Starosta také oznámil, že je nutné zastavit všechny nově příchozí migranty do města, dokud situace opět nebude pod kontrolou. Alfano řekl, že město „už splnilo svou roli" a pomohlo při vypořádávání se s migrační krizi. Itálie podle něj potřebuje více koordinovaného úsilí mezi městy, aby bylo jasné, že každý ponese svou část.

„Dosáhli jsme své kvóty. Musíme zastavit příjezdy migrantů. Tíhu imigrace těžce pociťujeme, protože zde jsou obce, které nepřijímají migranty, zatímco ostatní se s tím musí vyrovnat. Pokusíme se je přimět, aby spolupracovaly," slíbil Alfano.

Politici také uvedli, že „nejsou spokojeni" s mírou kriminality v Milánu. Zároveň se ale domnívají, že by město mělo sloužit jako příklad pro celou zemi.

Stovky demonstrantů také vyšly do ulic, aby ventilovaly svůj hněv v důsledku plánu na vybudování domu pro více než 100 migrantů v jednom z malých italských měst. Asi 700 lidí vybavených transparenty a vlajkami, pochodovalo v italském Soave proti pohybu tisíců migrantů, kteří dorazili do země poté, co byli zachráněni na moři.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy