Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, Hollande a Porošenko žádají propuštění Savčenkové. Vyhoví Moskva?

Naděžda Savčenková
Naděžda Savčenková
Foto: Twitter

Kyjev - Prezidenti Ukrajiny a Francie a německá kancléřka během dnešní telefonické konference vyzvali Kreml k propuštění Nadiji Savčenkové. Tu nedávno ruský soud poslal na 22 let za mříže. Státníci hovořili ale také o situaci na Donbasu.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko požádal šéfa francouzského státu Françoisa Hollandea a kancléřku Angelu Merkelovou, aby zvýšili tlak na Rusko v zájmu zastavení střelby v oblasti Donbasu kontrolované proruskými separatisty.

Situace na východě Ukrajiny se totiž podle dnešní informace OBSE postupně zhoršuje. Střelba je intenzivnější a obě strany k dělící linii opět přesouvají zbraně.

Porošenko v této souvislosti chtěl s Merkelovou a Hollandem hovořit o vyslání policejní mise OBSE do Donbasu. Podle sdělení jeho úřadu trojice vedoucích představitelů si během telefonického rozhovoru "zkoordinovala své pozice k perspektivě" realizace této myšlenky.

Zatímco zpráva Porošenkova úřadu se jen zmiňuje o tom, že Merkelová a Hollande uvítali zvolení nové ukrajinské vlády, agentura AFP napsala, že kancléřka a francouzský prezident nový kabinet vyzvali k urychlení reforem, zejména pokud jde o boj proti korupci.

Témata:  Naděžda Savčenková Petr Porošenko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy