Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechce pokračovat ve vyšetřování e-mailového skandálu Clintonové

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Republikán Donald Trump, který se 20. ledna 2017 ujme funkce prezidenta USA, nechce pokračovat ve vyšetřování e-mailového skandálu své volební soupeřky za demokraty Hillary Clintonové. V médiích se také stále častěji objevují zprávy, že Trump bude jen obtížně v Kongresu prosazovat některé ze svých slibů.

Clintonová ve funkci ministryně zahraničí v rozporu se zavedenou praxí a bezpečnostními pravidly používala soukromý poštovní server ke služebním účelům. Podle amerických vyšetřovatelů se přitom dopustila hrubé nedbalosti, nikoli ale trestného činu. Stíhání proto zahájeno nebylo.

Trump v kampani sliboval, že v případě svého zvolení aféru důkladně prošetří zvlášť jmenovaný prokurátor a že bývalou první dámu vsadí do vězení. Na předvolebních mítincích republikánského kandidáta často zaznívalo skandování "zavřít, zavřít".

Šéfka Trumpova štábu Kellyanne Conwayová ale dnes tyto hrozby nepotvrdila. Budoucí prezident si prý nepřeje, aby vyšetřování pokračovalo, a místo toho chce Clintonové pomoci, aby ze skandálu vyvázla. "Pokud jí může Donald Trump pomoci, bude to nejspíš dobrá věc," řekla prezidentova poradkyně v rozhovoru pro televizi MSNBC.

Trumpa čeká boj i se spolustraníky

Republikáni mají v Senátu po nedávných volbách jen mírnou převahu 52 ze stovky křesel, a tak i malá skupina Trumpových republikánských odpůrců může při hlasování v koalici s demokraty rozhodnout. V úvahu podle AP připadají republikánští nespokojenci Rand Paul nebo Ted Cruz, kteří v primárkách stáli proti Trumpovi. Libertarián Paul už dal veřejně najevo, že bude hlasovat proti případnému jmenování Trumpových oblíbenců Rudyho Giulianiho nebo Johna Boltona na post ministra zahraničí.

Hranice odporu vůči Trumpovi už vymezuje vlivný poslanec Lindsey Graham, označovaný v zahraniční politice za republikánského jestřába. Důrazně se postavil proti záměru budoucí hlavy státu zlepšit vztahy s Ruskem.

Vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell si je podle AP vědom, že řada zákonů schválených Sněmovnou reprezentantů nemusí kvůli republikánské opozici Senátem projít. Týká se to hlavně zdi na hranici s Mexikem a omezení potratů.

Své disidenty mají v Senátu i demokraté, jejich senátor Joe Manchin například deklaroval podporu Trumpovi a přivítal i jmenování Jeffa Sessionse novým ministrem spravedlnosti. Faktem ale zůstává, že republikánům mohou stačit pouhé tři hlasy k zablokování Trumpových vládních nominací.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy