Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova výhra ohrožena. Rozhodnou volitelé jinak?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Trump si musí zajistit hlas sboru volitelů (Electoral College) předtím než oficiálně zasedne v Oválné pracovně. Ačkoliv se předpokládá, že 538 volitelů bude volit pro vítěze jejich státních lidových hlasování, existují obavy, že někteří by mohli hlasovat proti Trumpovi.

Např. Michael Baca, člen sboru volitelů z Colorada, otevřeně připustil, že se snaží přesvědčit ostatní volitele, aby hlasovali proti Trumpovi. „ Jsem bývalý člen U.S, Marine a (mými) základními hodnotami jsou čest, odvaha, oddanost. Nevěřím, že je Donald Trump má." Baca, registrovaný demokrat, zvažuje podporu Mitta Romneyho nebo Johna Kasicha, pokud by to přineslo větší podporu od ostatních volitelů.

Někteří volitelé uvádějí, že jsou údajně bombardováni telefonáty, snažícími se je naklonit k hlasování proti Trumpovi. Saron Geise, volitelka z Arizony, řekla, že prý obdržela 8000 telefonátu a raději proto přestala zvedat telefon. Její kolega Robert Graham, předseda arizonské republikánské strany, to považuje za naprosté obtěžování.

Sbor volitelů se skládá ze členů stran zvolených místními lidmi, aby je zastupovali v Kongresu. Volitelé hlasují poté, co voliči a to kvůli tomu, že mají fungovat jako pojistka, kdyby lid hlasoval pro velmi nevhodného kandidáta. Volitelé proto nejsou vázáni hlasova podle výsledků voleb, nerespektují je však naprosto výjimečně. Trumpův případ by ale mohl přesvědčit některé volitele, aby se stali takzvanými „nevěrnými" – voliteli, kteří hlasují proti hlasu lidu. Express podotýká, že naposledy se nevěrné hlasy objevily v roce v roce 2004, když se volitel z Minnesoty rozhodl nehlasovat pro demokrata Johna Kerryho a místo toho dal hlas Kerrymu kandidátovi na viceprezidenta Johnu Edwardovi.

Trump se nemusí nicméně příliš obávat, protože ke zvolení potřebuje 270 hlasů a zdá se velmi nepravděpodobné, že by 37 republikánských volitelů bylo přesvědčeno, aby změnili svůj hlas. Nelze ale pominout fakt, že na podporu poražené kandidátky Hilary Clinton byla uspořádána petice, čítající více než tři miliony podpisů, dožadující se, aby sbor volitelů hlasoval pro ní namísto pro Trumpa. Spolu s nepokoji a protesty vůči zvolení Trumpa prezidentem by mohla některé volitele přesvědčit, aby hlasovali proti vůli lidu. Konečný výsledek bude znám po 19. prosinci, kdy se sejde sbor volitelů.

Témata:  Donald Trump prezident USA volby v USA

Související

Aktuálně se děje

22. srpna 2024 7:49

Oblíbený řetězec Biedronka v Česku? Nakupovat můžete v 5ti městech a nemusíte už do Polska

Po dlouhém čekání oznámil polský diskontní řetězec Biedronka, který patří portugalské společnosti Jerónimo Martins, seznam slovenských měst, kde brzy otevře své první obchody.

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy